Studievereniging voor Wijsbegeerte te Leiden
Header

Café Philo: Meta-ethiek

March 6th, 2016 | Geplaatst door admin in Café Philo | Uncategorized - (0 Reacties)

Dinsdag 8 maart – 19.30 uur – Café de Keyzer
Wat betekent ‘goed’? Bestaat er een objectieve moraliteit? Vragen als deze staan centraal bij dit Café Philo, met als thema: meta-ethiek. Masterstudent Coen Krimpenfort zal een inleiding geven, waarna alle aanwezigen met elkaar in discussie kunnen gaan over deze vragen en meer. Wees erbij en praat mee!

 

Café Philo Muziek

October 12th, 2014 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: Dinsdag 14 oktober
Tijdstip: 19:30 uur
Locatie: Café Storm

(Voor diegenen die het Concept Café Philo nog niet kennen) De bedoeling is om een gezellige avond te houden waarbij onder genot van een drankje filosofisch gediscussieerd kan worden over een bepaald onderwerp. Het onderwerp voor deze Café Philo is muziek. Ons aller voorzitter Ton Rovers zal de inleiding verzorgen.

Café Philo: Oorlog

February 14th, 2014 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: dinsdag 18 februari 2014
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Café de Keyzer (Kaiserstraat 2-4)

Is oorlog te rechtvaardigen en, zo ja, hoe? Wat zijn onze morele opvattingen over oorlog en zijn deze terecht? Interesseert het fenomeen oorlog jou? Vanaf 20:00 uur kun je in Café de Keyzer meepraten over oorlog in het eerste Café Philo van 2014 met een inleiding van Justus Beijk.

Cafe Philo: Theorieën over taal

October 11th, 2013 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: maandag 14 oktober 2013
Aanvang
: inloop vanaf 19:00 uur
Locatie: Café De Keyzer (Kaiserstraat 2-4)

Wat zijn woorden? Hoe gebruiken wij die? En hoe zijn wij in staat elkaar te verstaan als wij spreken? Deze en andere vragen komen aan bod in het eerste Café Philo van dit collegejaar, dat dit keer in het teken van taal zal staan. Justus Beijk, Koen Giezeman en Pawel Werstak zullen verschillende theorieën presenteren met betrekking tot taal, waarna de discussie los kan barsten. Een goede kans voor zowel eerste- als ouderejaars om hun filosofische krachten te meten. Deze aftrap van het nieuwe seizoen Café Philo vindt plaats op maandag 14 oktober in café De Keyzer (Kaiserstraat 2-4). Er is inloop vanaf 19:00 uur. Het Café Philo zelf zal om 19:30 beginnen. Wees erbij!

Cafe Philo: Godsdienstig pluralisme

May 7th, 2013 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: 23 mei
Aanvang: 20:30
Locatie: Café De Keyzer

Deze maand zal Koen Giezeman de inleiding van Café Philo verzorgen, vanuit het perspectief van enkele keuzevakken van godsdienstwetenschappen die hij dit semester heeft gevolgd. Koen, tweedejaars wijsbegeertestudent, heeft onder andere een bezoek gebracht aan de Scientologykerk in Amsterdam en enkele lezingen over neogodsdiensten als Asertru bijgewoond. Al met al belooft dit een boeiende avond te worden. Toegang is zoals gewoonlijk gratis, iedereen is welkom!

Datum: 22 april
Aanvang: 20:30
Locatie: Café De Keyzer (Kaiserstraat 2-4)

Pawel Werstak is een immer aanwezig bezoeker van onze Café Philo-discussieavonden. Ditmaal zetten we hem eens op de figuurlijke zeepkist om te oreren over een gedicht, namelijk Madonna van Jacques Perk. Aan de hand van dit gedicht zal, na een korte historische inleiding over de tachtigers en hun werk, hoe Nederlanders staan tegenover de in dit gedicht beschreven passies. Het gedicht zal onder andere op de posters komen te staan die zullen hangen op het Lipsius en in het Vrieshof, dus houd je ogen open! Op Café Philo-avonden wordt altijd een filosofisch thema besproken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alleen filosofiestudenten welkom zijn. Toegang is vrij voor iedereen, dus neem je vriend(inn)en mee!
Toegang gratis.

Cafe Philo

March 4th, 2013 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: 13 maart
Aanvang: 20:30
Locatie: Café De Keyzer

De afgelopen maanden hebben we Café Philo gehouden op een andere manier dan het originele concept was: we hebben iedere keer de avond ingeleid met een spreker over een bepaald thema. Deze keer willen we het op de klassieke manier aanpakken: leden uit het publiek komen met hun eigen suggesties voor filosofische vragen, waarover gestemd wordt. In het tweede deel worden de gekozen vragen bediscussieerd. Op deze manier kun je dus zelf invloed hebben op het gespreksonderwerp: mocht je iets willen bespreken waar je nog niet veel over weet, of is er een onderwerp dat je intrigeert en nog niet ter sprake is gekomen in vorige Café Philo’s? Dan hopen we je deze avond te zien in café De Keyzer!

Café Philo door Vincent Bos over Esthetica

February 18th, 2013 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: 12 februari
Aanvang: 20:30
Locatie: Café De Keyzer

Voor het volgende Café Philo heeft Vincent Bos zal een inleiding geven over moderne kunst. Aangezien het standaard vakkenpakket van Wijsbegeerte geen esthetiekvak bevat, is dit de uitgelezen kans om het hier eens over te hebben: wat maakt een werk als Kazimir Malevitsj’ ‘Zwarte Vierkant’ nou precies tot kunst? Wat is de rol en de waarde van kunst, wat is de reden dat we een doek met een zwart vierkant erop in een museum hangen? Wij verwachten boeiende discussies. Neem daarom ook vooral vrienden en vriendinnen mee die interesse hebben in het onderwerp!
Heb je zelf laatst iets interessants gelezen, of is er een bepaald onderwerp dat je interesseert en lijkt het je leuk het daar een avond met medestudenten over te hebben? Stuur ons een mail (bestuur.symposion@gmail.com) en wij regelen het voor je!

Cafe Philo met het thema: De waarde van geld

November 13th, 2012 | Geplaatst door admin in Café Philo - (0 Reacties)

Datum: 19 november 2012
Aanvang: 20:30
Locatie: Café ‘t Keizertje (kaiserstraat 2-4)

Deze maand zal Café Philo worden ingeleid door Job van der Weiden, tweedejaars student wijsbegeerte, die met een filosofische insteek een economisch onderwerp zal behandelen met als centrale vraag: Is geld slechts een middel om ruil- en rekenwerk met goederen te vergemakkelijken, of heeft het inmiddels waarde op zichzelf? Bert van Laar zal deze avond optreden als discussieleider. Iedereen is, zoals altijd, van harte welkom en bovendien wordt de discussiestof door middel van de introductie ook toegankelijk gemaakt voor niet-filosofen. Lijkt het je dus leuk om een vriendin of vriend kennis te laten maken met je studie: neem hem of haar mee!
Heb je zelf laatst iets interessants gelezen, of is er een bepaald onderwerp dat je interesseert en lijkt het je leuk het daar een avond met medestudenten over te hebben? Stuur ons een mail (bestuur.symposion@gmail.com) en wij regelen het voor je!

Datum: woensdag 17 oktober
Aanvang: 20:00
Locatie: Café ‘t Keizertje (kaiserstraat 2-4)

De activiteit Café Philo is een voortzetting van de filosofische discussieavonden van vorig jaar, met een herzien concept. De avond zal beginnen met een introductie in het onderwerp: deze maand zullen we het hebben over gender, de maatschappelijke invulling die wordt gegeven aan sekseverschillen tussen man en vrouw. Daarna staat het podium vrij voor iedere spreker die wenst te reageren, zijn eigen visie op het onderwerp te presenteren of vragen te stellen. De discussieleider zal de avond in goede banen leiden.

De inleidingspresentatie zal deze maand verzorgd worden door Werner van Rossum. Zoals wij echter op de ALV al kort hebben genoemd, willen wij onze leden graag aanmoedigen mee te doen. Heb je dus zelf laatst iets interessants gelezen, of is er een bepaald onderwerp dat je interesseert en lijkt het je leuk het daar een avond met medestudenten over te hebben? Stuur ons een mail (bestuur.symposion@gmail.com) en wij regelen het voor je!