Studievereniging voor Wijsbegeerte te Leiden
Header

Filmavond: Mr. Nobody

September 20th, 2016 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (0 Reacties)

Donderdag 22 september – 19.30 – Catena, Kolfmakersteeg 8

Zak lekker onderuit in een van de comfortabele bioscoopstoelen van Catena voor dit ambitieuze drama geregisseerd door Jaco Van Dormael. Met een goed oog voor visuele vormgeving en verhaalvertelling weet deze film je te boeien tot het einde toe, waarbij vragen over tijd, causaliteit en determinisme centraal staan in onze filosofische aspiratie.

In Mr. Nobody staat de 9-jarige Nemo voor een dramatisch dilemma op het treinperron na de scheiding van zijn ouders: meegaan met zijn moeder naar de VS of blijven bij zijn vader in Engeland? Beide keuzes zullen zijn leven een totaal andere loop geven. In het futuristische 2092 vertelt de inmiddels 117-jarige Nemo aan een jonge journalist hoe zijn leven is gelopen – maar dan aan de hand van drie geheel verschillende versies. Welke is de ware? Of geen van allen?

Kom dus vooral komende donderdagavond lekker genieten van deze film samen met andere wijsbegeertestudenten! Symposion zorgt voor (de eerste twee) drankjes en hapjes.

Filmavond ExistenZ

October 23rd, 2014 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (0 Reacties)

Datum: Woensdag 5 november
Tijdstip: 19:30 uur
Locatie: Lipsius 227

Symposion draait de film ExistenZ, waarbij  Dr. Jan Sleutels zal spreken over de filosofische relevantie van deze film. Jan Sleutels is een fan van de David Cronenberg (de regisseur van ExistenZ) en is gespecialiseerd in metafysica, epistemologie, philosophy of mind en mediafilosofie.

In ExistenZ staat de verhouding van de mens tot de techniek centraal. Er is een nieuwe game, maar deze is anders dan alle anderen. Er is geen sprake van een elektrische console, de nieuwe consoles zijn organisch. In ExistenZ lopen de virtuele werkelijkheid en de realiteit door elkaar. Is het nog mogelijk deze door elkaar te halen? Maak je op voor een van de eigenaardigste avonturen die je je maar kunt voorstellen.

Voor de IMDB-pagina van ExistenZ klik hier.

 

 

 

Filmavond Lady from Shanghai

March 2nd, 2014 | Geplaatst door admin in Filmavonden | Uncategorized - (0 Reacties)

Datum: woensdag 5 maart 2014
Locatie: Lipsius 130
Tijd: 19:00 uur

Op woensdag 5 maart organiseert Symposion een filmavond waarin we The Lady from Shanghai, de klassieke film van Orson Welles zullen bekijken. Na het bekijken van de film is er ruimte voor een door dr. Thomas Fossen geleidde discussie. De film zal worden vertoond in Lipsius zaal 130. Voor drank en hapjes zal worden gezorgd.

Toegang is gratis voor leden van Symposion, introducees betalen 2 euro.

We hopen jullie in grote getale te zien!

Filmavond Tarkovski: De Spiegel

October 31st, 2013 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (0 Reacties)

Datum: maandag 11 november 2013
Aanvang: 19:00 uur
Locatie:: Lipsius 148

Symposion organiseert maandag 11 november om 19:00 uur een filmavond in het Lipsius zaal 148. De film, De Spiegel, van Andrei Tarkovski zal worden ingeleid door Vincent Bos. In dit autobiografisch getinte verhaal laat de Russische grootmeester Tarkovski de keuze van zijn zoon, die moet kiezen tussen hem en zijn gebrouilleerde vrouw, parallel lopen met zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen scheiding en pijn aan de orde van de dag waren.

Let op: De filmavond is gratis voor leden, maar kost 2 euro voor niet-leden.

Filmavond – Werner van Rossum: Moon

May 7th, 2013 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (0 Reacties)

Datum: 8 mei
Aanvang: 20:00
Locatie: Lipsius 028

De film Moon (2009) speelt zich af in de toekomst en gaat over Sam Bell, die in zijn eentje een driejarig contract als opzichter op de maanbasis van een energieconcern vervult. Zijn enige compagnon is GERTY, een intelligente computer die als belangrijkste taak heeft ervoor te zorgen dat het goed gaat met Sam. Zijn contract loopt over een paar weken ten einde en hij kijkt ernaar uit om zijn vrouw en dochter weer te zien, tot er plotseling een ongeluk plaatsvindt. De film stelt een aantal interessante vragen over identiteit en menselijkheid. De inleiding en bespreking wordt gehouden door Werner. Zoals gewoonlijk is iedereen welkom, maar wordt van niet-leden een kleine bijdrage (€2,-) gevraagd voor de versnaperingen.

Datum: 16 april
Aanvang: 19:00
Locatie: Lipsius 228

Het is weer tijd voor een filmavond met Symposion! Deze maand gaan we A Clockwork Orange kijken, de verfilming van het dystopische boek van Anthony Burgess uit 1962. Het speelt zich af in de nabije toekomst rondom het leven van een jongen, Alex, die voor zijn plezier niet alleen naar klassieke muziek luistert, maar ook extreme geweldsmisdrijven begaat met zijn bende. Coen Krimpenfort, eerstejaars student wijsbegeerte, zal een korte bespreking van de film geven met een filosofische invalshoek. Iedereen is welkom op deze filmavond, maar van niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd van €2,- om de versnaperingen te bekostigen.
Toegang leden gratis, niet-leden €2,-

Datum: dinsdag 11 december
Aanvang: 19:00
Locatie: Lipsius 148

Voor de filmavond van deze maand staat er sciencefiction op het menu, met als hoofdgerecht een jonge Harrison Ford. Blade Runner (1982) is een klassieker binnen het cyberpunk-genre: in het jaar 2019 is de aarde, na de laatste wereldoorlog, in verval geraakt en daarom is de mens andere delen van de ruimte gaan koloniseren. De gekoloniseerde gebieden zijn niet altijd even mensvriendelijk en daarom worden er androïden, op mensen lijkende robots, geproduceerd om deze leefbaar te maken. Blade Runners zijn ordehandhavers die erop moeten toezien dat de androïden niet naar de aarde reizen. Dit is natuurlijk maar een kort samenvattinkje. De verdere uitleg, filosofische context en introductie laten we over aan Lourens. Komt allen, want iedereen is van harte welkom. Zoals gewoonlijk vragen wij van niet-leden wel een kleine bijdrage (€2,-).

Filmavond The Incredibles

May 16th, 2012 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (0 Reacties)

Datum: dinsdag 22 mei
Aanvang: 19:00
Locatie: Lipsius zaal 148
Entree: gratis voor leden, €2 voor niet-leden

Na het succes van de vorige filmavond komt er op dinsdag 22 mei een vervolg! Deze keer gaan we de Disney/Pixar-film The Incredibles kijken en zal dr. Jan Sleutels wederom zorgen voor filosofisch commentaar. Voor Symposionleden is de toegang gratis en voor niet-leden 2 euro. Voor drankjes en popcorn wordt gezorgd!

Filmavond Wall-E

November 25th, 2011 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (0 Reacties)

Datum: woensdag 30 november
Aanvang: 19:00
Locatie: Lipsius zaal 147
Entree: gratis voor leden, €2 voor niet-leden

Aanstaande woensdag vindt de eerste Symposion-filmavond van het jaar plaats! Docent aan het Instituut voor Wijsbegeerte dr. J.J.M. Sleutels zal met ons de Disney Pixar-film Wall-E gaan kijken en zorgen voor filosofische toelichting. De filmavond begint om 19:00 in zaal 147 van het Lipsius. Voor Symposionleden is de toegang gratis, inclusief drankje en popcorn! Niet-leden betalen hier €2 voor. Na afloop (ongeveer 21:30) is er een borrel in ‘t Keizertje!

The Incredibles of Wall-E?

November 1st, 2011 | Geplaatst door admin in Filmavonden - (1 Reactie)

De eerste filmavond van het jaar staat op de planning voor woensdag 30 november! (Let op! Woensdag, niet donderdag zoals per abuis in de nieuwsbrief staat!) Docent van het Instituut voor Wijsbegeerte dr. J.J.M. Sleutels zal met ons een film gaan kijken en zorgen voor filosofische toelichting. De filmavond zal vanaf 19:00 plaatsvinden in het Lipsius (de precieze zaal wordt nader bekend gemaakt) en voor Symposionleden is de toegang gratis, inclusief drankje en popcorn! Niet-leden betalen hier €2 voor.

Maar… welke film gaan we kijken? Er zijn twee opties en aan jullie de keuze welke het wordt. Stem hieronder op je favoriet! Pleidooien voor of tegen één van de twee kunnen worden achtergelaten in een reactie.

Welke film wil jij aan een filosofische analyse laten onderwerpen?

  • Wall-E (56%, 15 Votes)
  • The Incredibles (44%, 12 Votes)

Total Voters: 27

Loading ... Loading ...

De stemming is gesloten. Met 56% van de stemmen is Wall-E de winnaar geworden!