Studievereniging voor Wijsbegeerte te Leiden
Header

Facebook

January 1st, 2015 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Geachte leden,

Binnenkort zal er op deze website een overzicht van alle activiteiten te vinden zijn. In de tussentijd kun je terecht op Facebook.

Met vriendelijke groet,

Het Symposion-bestuur

Quodlibet

November 26th, 2013 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Datum: vrijdag 13 december 2013
Tijd: van 18:30 tot 21:30 uur
Locatie: Koffiekamer Instituut voor Wijsbegeerte (Matthias de Vrieshof 4, Leiden)

Studievereniging Symposion organiseert als afsluitende activiteit van dit kalenderjaar een gezellige quodlibet met snacks en drankjes.

Wat is (het) quodlibet?
Velen van ons zullen het quodlibet kennen omdat het kort is langsgekomen in de colleges Logica en Middeleeuwse wijsbegeerte. Het quodlibet was een speciale feestelijke activiteit op middeleeuwse universiteiten, waarbij op bijzondere dagen een aantal hoogleraren op een podium werden gezet en de leerlingen en collegae hoogleraren quodlibet (wat je maar wilt) mochten vragen. De antwoorden werden dan gegeven in de voor het middeleeuwse onderwijs gebruikelijke vorm: de questio. Bij deze aanpak gaat het erom eerst een aantal standaardantwoorden en –tegenwerpingen betreffende een bepaald onderwerp te herhalen alvorens een eigen commentaar te geven.

Hoe gaan wij het doen?
Na een inleiding van Paweł Werstak en een verantwoording van de speciale gelegenheid naar aanleiding waarvan het quodlibet wordt gehouden, zal de heer Bos, onze emeritus-hoogleraar Middeleeuwse wijsbegeerte, een vraag worden gesteld en zijn antwoord volgen in de questio vorm. Daarna is de vloer open om in een wat modernere zin quodlibet (wat je maar wilt) te vragen. Dus heb je altijd al willen weten wat de heer De Haas van liefde vindt? Hoe wij de tijdsonderscheidingen van Augustinus moeten denken of, of de heer Sundholm logica en poëzie weet te rijmen? Wat de zin van het leven is? Kom dan en vraag het de Hoogleraren: Bos, Sundholm en De Haas. De heer Van Rijen zal deze avond de vragen en antwoorden in goede banen leiden.

Aanmelden bij Paweł: p.k.werstak@umail.leidenuniv.nl

Datum: 31 mei
Aanvang: 18:00
Locatie: Binnenplaats Matthias de Vrieshof 4

Dit jaar is de traditionele afscheidsbarbecue bijzonder op twee manieren: Ten eerste nemen we bij de barbecue afscheid van Lies Klumper, die ons bij het secretariaat altijd van dienst is geweest. Ten tweede combineren we de barbecue met een open podium: er kan live muziek worden gemaakt, speeches gegeven, toneelstukjes opgevoerd, gedichten voorgedragen, enzovoort. Zo kun je, zo je wilt met wat vrienden, de sfeer van de barbecue nog aangenamer maken of Lies speciaal bedanken. Op verzoek kan er voor muzikale begeleiding worden gezorgd (bijvoorbeeld als je wilt zingen). Meld je hiervoor dus bij ons aan!
Omdat de barbecue in combinatie met het afscheid van Lies wordt georganiseerd, neemt de organisatie van het Lipsius het grootste deel van de kosten voor haar rekening. Dat betekent voor onze leden: gratis toegang!
In verband met de catering is de uiterlijke aanmeldingsdatum 17 mei. Dat kun je hier doen:

http://www.hum.leidenuniv.nl/filosofie/form-bbq.html

Datum: 30 mei
Aanvang: 14:00
Locatie: Museum De Lakenhal (Oude Singel 28-32, Leiden)

Nog t/m 30 juni is er in de Lakenhal een tentoonstelling over de wereldschatten van de Universiteit Leiden. Wij zijn, als studievereniging van de Faculteit Geesteswetenschappen, door de organisatie uitgenodigd om langs te komen met de volgende korting: ieder tweede entreekaartje is gratis als wij met een groep komen (met museumkaart kun je gratis naar binnen). Verder kunnen wij een tour krijgen van één van de conservatoren die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt. Wij gaan donderdag 30 mei om 14.00 een bezoekje brengen aan deze tentoonstelling. Voor de groep kun je je bij ons aanmelden!
Entreekaartje: €7,50 (afhankelijk van het aantal medebezoekers dus €3,75)

Humanities Career Event 11 april

April 11th, 2013 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Dit evenement is volledig gericht op de toekomst na je studie, specifiek voor geesteswetenschappen. Onder andere zijn er workshops, een informatiemarkt waar bedrijven zich presenteren, sprekers als Alexander Pechtold en nog meer nuttige activiteiten. Aanmelden kan op http://www.humanitiescareerevent.nl.

Wijsgerig Festival Drift

April 11th, 2013 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Datum: 6 april
Aanvang: 19:30
Locatie: OT301 Amsterdam (Overtoom 301)

Door de studenten van de UvA wordt jaarlijks in april een festival georganiseerd met lezingen, gesprekken en debatten, maar ook muziek- en theatervoorstellingen. Sprekers komen onder andere uit Nederland, maar ook Dan Zahavi uit Denemarken, Graham Harman uit de VS en Tristan Garcia uit frankrijk zullen aanwezig zijn. Meer informatie en details zijn te hier te vinden. Met de kleine toegangsprijs van 8 euro voor studenten is dit festival dus zeer de moeite waard om een kijkje te nemen!
Toegang (studenten) €8,-

Schaaktoernooi met spoedcursus

March 4th, 2013 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Datum: 18 maart
Aanvang: 20:30
Locatie: Volgt nog

Een beetje filosofiestudent kan al een aardig praatje maken en een goede discussie voeren, maar als échte filosoof in spe moet je ook over de image leren: wijnproeverijen, wellicht een excentrieke kledingsmaak dragen hieraan bij, maar ook: kunnen schaken. Nick Hortentius en Floris Schleicher zijn beide filosofiestudenten en geven als bijbaantje of als hobby schaakles. Zij wilden graag voor ons en andere geïnteresseerden een spoedcursus geven, waarna we een toernooi zullen houden. Zowel voor beginners als voor gevorderden is dit interessant. Wat is de functie van de verschillende schaakstukken, maar ook: waarop moet ik letten bij een aanval en wat zijn sterke vuistregels bij een strategie? Ook deze avond is gratis voor niet-leden: neem dus vooral je vrienden mee!

Conference Nietzsche and the Germans

December 12th, 2012 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Datum: 18 en 19 december
Locatie: café-diner De Grote Beer

Concluding the BA3/MA course ‘Nietzsche and the Germans’ by dr. Martine Prange, on Nietzsche’s criticism and influence on German culture and philosophy, all participants will present their papers during a two day conference on 18 and 19 December. Both days will be closed with a lecture.

Tuesday 18 December, 16:00
Prof. dr. Paul van Tongeren: ’Nietzsche, Kant, Friendship and Nihilism’

Wednesday 19 December, 16:00
Dr. Vincent Blok: ‘Beyond Nihilism. Ernst Jünger’s Encounter with Nietzsche’

The conference will take place at café-restaurant De Grote Beer, Rembrandtstraat 27, Leiden. The entrance is free and everybody is welcome to join at any moment. Refreshments will be provided.

For more information, see bit.ly/nietzscheconference

Algemene Ledenvergadering en bestuurswissel

September 15th, 2012 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Datum: donderdag 20 september
Aanvang: 20:30
Locatie: bovenzaal café ‘t Keizertje (Kaiserstraat 2- 4)

Met het nieuwe collegejaar is de tijd gekomen voor een nieuw bestuur voor Symposion. De wisseling van de wacht zal plaatsvinden tijdens de Algemene Ledenvergadering op donderdag 20 september, vanaf 20:30 in de bovenzaal van café ‘t Keizertje. We zullen het afgelopen jaar beschouwen en, met instemming van de leden, zal er een nieuw bestuur worden aangesteld.

Barbecue

June 7th, 2012 | Geplaatst door admin in Overig - (0 Reacties)

Datum: vrijdag 22 juni
Aanvang: 17:00
Locatie: tuin Matthias de Vrieshof 4

Traditiegetrouw zal ook het collegejaar 2011-2012 worden afgesloten met een barbecue! Je kunt je aanmelden middels een e-mail naar bestuur.symposion@gmail.com (of stuur een reply op deze nieuwsbrief). Als je vegetariër bent kun je dat aangeven. De kosten bedragen 10 euro en moeten worden overgemaakt naar rekeningnummer 6858055, onder vermelding van je naam! We hopen jullie allemaal te zien om samen het jaar af te sluiten en de zomer in te luiden!