Studievereniging voor Wijsbegeerte te Leiden
Header

Bio-kunst: wetenschap, ethiek, cultuur

December 7th, 2006 | Geplaatst in Lezingen

Datum: donderdag 7 december 2006
Aanvang: 19:30u entree, 20:00u aanvang
Locatie: Ekklesia (Rapenburg 100) (onder voorbehoud!)
Entree: gratuit

Symposion verzorgt een filosofisch getinte avond: Robert Zwijnenberg de relatie tussen kunst en natuurwetenschap zal bespreken. “Bio-kunst” is (nog steeds) in opkomst en een heerlijke voedingsbodem voor een breed scala van controversiële vraagstukken.

Over de relatie tussen kunst en natuurwetenschap
“Er is een groeiend aantal hedendaagse kunstenaars die natuurwetenschappelijke of technologische praktijken incorporeren in hun artistieke praktijk. Dat zijn kunstenaars die zoveel specifieke wetenschappelijke en technologische kennis bezitten dat zij actief kunnen deelnemen aan de praktijk van bijvoorbeeld een biochemisch lab. De wijze waarop deze kunstenaars zich nestelen in de wetenschap lijkt een zoeken vanuit de kunsten naar een nieuwe verhouding ten opzichte van natuurwetenschap en technologie. In deze verhouding wordt getracht om vanuit een eigen artistieke specificiteit deel te nemen aan de wetenschappelijke praktijk, om zo commentaar te kunnen leveren op die praktijk, vragen te stellen en interventies te plegen die kunnen leiden tot andersoortig publiek debat over bijvoorbeeld gentechnologie.
In mijn lezing zal ik voorbeelden bespreken van deze ‘participerende’ kunstenaars, zoals bio-kunstenaars, en antwoord proberen te geven op vragen als wat het betekent als een technologische praktijk en levende materialen worden geïncorporeerd in het artistieke domein. Welke transformaties vinden plaats door deze verschuiving van praktijken en materialen naar een artistieke omgeving? Wat is het artistieke element dat wordt aangebracht door deze verschuiving; hoe verandert door deze verschuiving ons begrip van kunst? Worden er door het gebruik van levend (cel)materiaal door kunstenaars nieuw vragen omtrent filosofische, ethische, wetenschappelijke en culturele kwesties opgeroepen, die in het wetenschappelijke domein niet verschijnen?”
Robert Zwijnenberg

Komt dat allen horen en zien. Schroom er niet voor uw mening over Eduardo Kac en zijn glow-in-the-dark konijn eens even stevig te komen uitdragen.

Je kan reacties op dit stuk volgen middels RSS 2.0 Je kan een reactie achterlaten of trackbacken.

Laat een Reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>